top

De historie van dameskegelclub
Treffers of Poedels. (T.O.P.)
uit Zutphen

De club is opgericht 19 september 1950. (stilgelegen van augustus 1966 tot augustus 1968) In 2002 hebben we dus ons 50-jarige jubileum gevierd. Onze club is opgericht in 1950 en wel in de toenmalige uitspanning "De Hollandse Tuin" op de markt in Zutphen en is ontstaan uit vrouwen van een herenclub die daar al kegelden. Deze club vierde in 2004 zijn 70-jarige bestaan. Ze noemen zich K.I.K. wat betekent kegelen is kunst. Hun vrouwen dachten destijds zo'n kunst moet dat nu ook weer niet zijn, dat kunnen wij ook wel en zo werd kegelclub T.O.P. opgericht. Op een gegeven moment kon niet meer in de Hollandse Tuin gekegeld worden en omdat er in Zutphen verder geen kegelbanen waren verhuisden ze naar "Concordia" in Brummen. Eind jaren '70 kwam er in Zutphen het cultureel centrum De Hanzehof waar ook kegelbanen werden gerealiseerd. Omdat T.O.P. toch een Zutphense club was, vestigden ze zich weer in Zutphen.

In december 2003 verschenen er echter donkere wolken boven de club. Het theater zou verbouwd worden en er gingen geruchten dat er voor de kegelbanen geen plek meer was in de nieuwe opzet. De kegelbanen moesten verdwijnen uit de Hanzehof omdat de nieuwe entree dwars door de bestaande kegelbanen zou gaan lopen. Zo stonden we 31 december 2004 weer op straat. Wederom konden we terecht in "Concordia" te Brummen. Echter alleen maar overdag want 's avonds zat alles vol. Er waren leden die overdag niet konden en zo bereikten we een dieptepunt aan leden aantal. We lieten het er echter niet bij zitten. T.O.P. en Hanzekegels hebben de handen in een geslagen en zijn bij de gemeente gaan protesteren.

Na veel protest en onderhandelingen met de gemeente werd er voor ons toch naar een oplossing gezocht. Dijkman bouw zal bij de Hanzehal een nieuw kegelcentrum aanbouwen. Zo kwam er na een moeilijke periode toch weer hoop voor de kegelaars in Zutphen. Op 8 juli 2006 werd het nieuwe Kegelcentrum Hanzehal te Zutphen geopend (zie foto's) en vanaf 4 september 2006 konden we met veel enthousiasme weer beginnen in Zutphen. De locatie is perfect. Aanbouw aan de Sporthal de Hanzehal, dichtbij de oude locatie. Iedereen is weer tevreden. Inmiddels hebben we weer nieuwe leden en hopen nog jaren zo voort te kunnen.